De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 1,8 procent hoger op 302,63 punten. De MidKap-index klom 1,5 procent tot 486,55 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,8 en 1 procent.

,,We hebben deze week een hele mooi beweging gezien. De AEX brak woensdag door de 295 punten en maakte daarmee de weg vrij naar boven. Daarna werd het doorbraakniveau nog een keer getest en hield het stand, en staan we nu weer boven de 300 punten. Het sentiment blijft voorzichtig, maar mensen stappen weer in”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

Allesomvattende oplossing

De ministers van Financiën van de G20 komen vrijdag en zaterdag in Parijs bijeen voor een beraad over de vele problemen in de wereldeconomie. De Europese schuldencrisis staat daarbij opnieuw bovenaan de agenda, maar een allesomvattende oplossing wordt echter nog niet verwacht.

Beleggers wachtten wel op de uitkomst van van het beraad. ,,Er wordt nog geen crisisplan verwacht, maar ze zullen waarschijnlijk ook niet met slecht nieuws naar buiten komen”, denkt Smit.

Spanje

In Madrid steeg de beurs met 0,3 procent. Kredietbeoordelaar S&P verlaagde donderdagavond de kredietwaardigheid van Spanje. Uit cijfers van de Spaanse centrale bank bleek daarnaast dat Spaanse banken in september opnieuw fors hebben geleend bij de Europese Centrale Bank (ECB). De banken leenden wel minder dan in augustus en het bedrag is ook ver verwijderd van het record in juli 2010.

Handelaren stelden vrijdag overigens tegen persbureau Reuters dat de ECB momenteel weer Spaanse en Italiaanse staatsobligaties aan het opkopen is in een poging de markten te ondersteunen.

UBS

In Zürich daalde UBS 0,9 procent. Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de kredietwaardigheid van de Zwitserse bank. Daarnaast wordt de kredietwaardigheid van 7 Amerikaanse en Europese banken bestudeerd met mogelijke negatieve gevolgen.

Dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van 5 procent. Bodemonderzoeker Fugro en postbedrijf PostNL volgden met winsten van meer dan 4 procent.

Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever klom bijna 3 procent. Het bedrijf liet weten een belang van 82 procent te hebben gekocht in de Russische cosmeticafabrikant Kalina. Met de transactie is een bedrag van circa 390 miljoen euro gemoeid.

De euro was 1,3799 dollar waard tegen 1,3730 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 85,29 dollar per vat en Brentolie werd ook 1,3 procent duurder op 112,59 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl